In Nederland gaat de meerderheid van de mensen regelmatig naar de tandarts. Echter, er blijft een groep volwassenen en kinderen die geen gebruik maken van mondzorg. Het mijden van mondzorg kan ernstige gevolgen hebben voor de mondgezondheid en de algehele gezondheid. Er is steeds meer aandacht voor toegang tot de tandarts. Is deze toegang voldoende? En waarom gaan bepaalde groepen mensen niet naar de tandarts, ook al hebben ze zorg nodig? Er zijn verschillende redenen voor, waaronder financiële beperkingen, angst voor de tandarts en gebrek aan beschikbare tandartsen in de buurt. Het is dus complex om de toegang tot de tandarts te verbeteren.
Financiële drempels en mondzorg
Het streven in Nederland is om gezondheidszorg toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht hun financiële situatie. Echter, uit onderzoek blijkt dat mensen met lage inkomens minder vaak naar de tandarts gaan. Zelfs kinderen van ouders met weinig geld maken niet altijd gebruik van mondzorg, ondanks dat zorg voor kinderen tot 18 jaar vergoed wordt. Ongeveer 500.000 mensen in Nederland mijden mondzorg vanwege financiële redenen.
Projectgroep Mondzorg en mogelijke oplossingen
In 2023 is de Projectgroep Mondzorg opgericht om de toegang tot de tandarts te verbeteren en financiële drempels te verlagen. Enkele opties die worden voorgesteld zijn:
Ten eerste: het opnemen van (een deel van de) tandartsbehandelingen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit zou een standaard controle en reiniging kunnen omvatten. Een nadeel hiervan is dat de zorgpremie zal stijgen.
Ten tweede: uitbreiding van vergoeding voor mondzorg naar jongeren tot 25 jaar en kwetsbare ouderen.
Ten derde: invoering van een landelijke regeling om bepaalde groepen tegemoet te komen in tandartskosten.
Ten vierde: verbetering van publieke gezondheidszorg met bijvoorbeeld mondzorgcoaches en schooltandartsen.
Ten vijfde: verbetering van gemeentelijk vangnet voor tandartskosten.
Ten zesde: versterken van maatschappelijk vangnet door ondersteuning van mondzorgnetwerken voor kwetsbare groepen.
Een combinatie van deze maatregelen zal naar verwachting het grootste positieve effect hebben. Uitbreiding van vergoedingen en verbetering van toegang tot mondzorg voor diverse doelgroepen kan de mondgezondheid van velen verbeteren. Het is cruciaal verschillende maatregelen te implementeren om een breed publiek te bereiken, zoals het verhogen van leeftijdsgrenzen voor vergoedingen en verbetering van gemeentelijke ondersteuning.