Een reeks aanvullend op Duurzame Dinsdag en de Verspillingsvrije week door tandarts Michiel Lieshout, adviseur Duurzame mondzorg en vader.
Op dit moment drijft er meer dan 150 miljoen ton plastic in de zee. Vertegenwoordigers van de Europese Commissie hebben in december 2018 een akkoord gesloten om de plasticsoep tegen te gaan.
Het akkoord bevat verschillende maatregelen verdeeld over de komende jaren. De eerste is op 3 juli 2021 ingegaan, waarbij in de EU nu een verbod geldt op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek, borden, wattenstaafjes en ballonstokjes. Het verbod geldt ook voor producten die deels van plastic of bioplastic zijn gemaakt.
Vanaf 5 januari 2023 zijn producenten van wegwerpplastic medeverantwoordelijk voor de afvalverwerking en gaan ze meebetalen aan de afvalinzameling, het opruimen van zwerfafval en de verwerking van plastic.
Wat betekent dit voor de flos, ragers, stokers en softpicks?
Problemen in de mond zijn grotendeels te voorkomen door het gebit schoon te houden en te letten op eetmomenten en suikerinname. Reinigen tussen de tanden en kiezen is belangrijk en daarom wordt aangeraden om een goed passende rager of tandenstoker te gebruiken in plaats van alleen flossdraad.
Er zijn veel producten beschikbaar om de tussenruimtes in de mond schoon te houden, maar het is belangrijk om te kiezen voor producten die niet schuren en goed passend zijn. Traditionele plastic tandenstokers worden vaak niet aangeraden vanwege hun samenstelling. Tegenwoordig zijn er merken die ragers en stokers combineren tot softpicks met een reinigend deel van silicone. Plastic tandenborstels en flosdraden bevatten vaak chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn. Daarnaast belanden deze producten massaal in het milieu en breken ze langzaam af tot microplastics.
De duurzame keuze
Houten tandenstokers en bamboe interdental brushes kunnen duurzame alternatieven zijn voor plastic producten. Het gebruik van bioplastics en gerecycled plastic neemt toe, maar nog steeds blijft de productie van nieuw plastic dominant vanwege de lage kosten. Het is belangrijk dat producenten overstappen op milieuvriendelijke grondstoffen en het hergebruik van materialen stimuleren.
Consumenten kunnen het verschil maken door te kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven en producenten aan te sporen tot duurzamere productiemethoden. Het verminderen van verpakkingsmateriaal en het gebruik van herbruikbare materialen dragen bij aan een duurzamere toekomst.
Voor nu:
Gebruik interdentale reiniging en kies de juiste middelen, denk aan het materiaal waarvan ze zijn gemaakt en gooi ze weg in de prullenbak. Hopelijk wordt de keuze voor duurzame mondzorg in de toekomst duidelijker.
Als consument kan je wel degelijk het verschil maken.
Duurzame mondzorg, elke stap is er een!